Pieprz – rodzaje i zastosowanie
Pieprz to jedna z najbardziej popularnych przypraw świata. Jego uniwersalny smak sprawia, że można go dodać niemal do każdej potrawy, której należy dodać nieco pikantnego smaku. Wśród wielu rodzajów pieprzu znajdziemy odmiany o intensywnych kolorach albo specyficznych aromatach.
Pieprz – wiele kolorów jednej przyprawy
Pieprz występuje w wielu odmianach kolorystycznych. Najbardziej popularny jest oczywiście pieprz czarny, który znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Pieprz czarny jest wyjątkowo aromatyczny i ostry. Z tej samej rośliny pozyskuje się pieprz biały – w przeciwieństwie do tego czarnego, ziarna są dojrzałe i pozbawione ciemnej powłoki. Również pieprz czerwony produkowany jest z dojrzałych ziarenek, jednak nie usuwa się otoczki, a same ziarna dodatkowo marynuje w solance. Pieprz zielony, najłagodniejszy z odmian tej rośliny, to niedojrzałe owoce suszone w niskich temperaturach.
Pieprz kubeba – czym jest i jak go wykorzystać?
Specyficznym gatunkiem pieprzu jest malezyjski pieprz kubeba. Posiada on wyjątkowe właściwości zdrowotne: to silny środek antyseptyczny i przeciwzapalny, używa się go do leczenia różnych infekcji i chorób bakteryjnych. Doskonale łagodzi objaw chorób układu oddechowego. Ten pieprz wykorzystywany jest przede wszystkim do doprawiania potraw kuchni azjatyckiej, w szczególności indonezyjskiej. Sprawdza się jako przyprawa do curry, dań warzywnych i mięsnych gulaszów. Ze względu na swój nietypowy i intensywny smak z lekkim aromatem gałki muszkatołowej powinien być wykorzystywany w niewielkich ilościach.
Najnowsze komentarze