Pages Menu

Categories Menu

Dodane przez on sie 27, 2017 in zdrowie i uroda |

Antyoksydanty w zupkach błyskawicznych?

Antyoksydanty w zupkach błyskawicznych?

Bardzo dużo ludzi je błyskawiczne zupki na co dzień, a nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jak szkodzimy swoim organizmom przez takie posiłki. Wystarczy, że wyszukamy hasło „zupki chińskie szkodliwe„, żeby zobaczyć co się wydarzy, jeśli z nimi przesadzimy. Co jest najgorsze w takich posiłkach?

Antyoksydanty

Substancje te kojarzą nam się z czymś zdrowym, bo przecież zawierają je wszystkie produkty roślinne. Jednak zupki chińskie nie zawierają tych dobrych antyoksydantów, a TBHQ, który powstaje w wyniku przemian ropy naftowej. Ma on zapobiegać utlenianiu się tłuszczów stałych, dzięki czemu ich trwałość znacznie rośnie. Co za tym idzie, przydatność do spożycia się wydłuża. Składnik ten jest dla nas bezpieczny, jeśli przyjmujemy go w niewielkich ilościach, ale kiedy zjemy go za dużo, może się okazać, że staje się on dla nas toksyczny. Dlatego z pewnością nie powinniśmy jeść zupek chińskich zbyt często. Jeśli zjemy ją raz w tygodniu, nic nam się nie stanie, ale jeśli będziemy jeść taki obiad codziennie, możemy mieć problemy ze zdrowiem. Obecnie uważa się, że bezpieczna ilość tej substancji wynosi 0, 5 miligrama na kilogram masy ciała.